Sosyal Medya Yönetimi

Sosyal Medya Yönetimi

Profesyonel Sosyal Medya Yönetimi hizmetimiz, Dijital Pazarlama Dünyasında Markanızın markalaşma yolundaki adımlarını sağlam atmanıza yardımcı oluyor.


Sosyal medya yönetimi nedir sorusu birçok insanın merak ettiği bir soru. Sosyal medya neleri kapsıyor, önce bunu iyi anlamak gerekiyor ki, sosyal medya yönetimi nasıl olurun cevabını verelim.
Insanlar artık sadece dışarıda kafelerde buluşup sohbet ederek veya sinemaya giderek sosyalleşmiyorlar.
Oturdukları yerden tanıdık olsun olmasın fark etmez, insanlarla sosyalleşebiliyorlar.
Bunu elbette internet ortamında sosyal paylaşım siteleriyle yapıyorlar. 

Günümüzde internet kullanıcılarının neredeyse tamamı InstagramFacebookTwitter gibi platformlarda günlerinin azımsanamayacak kadar büyük bir kısmını geçiriyor. Bu tarz platformların insanların hayatında önemli bir yere sahip olması: ilgili platformların interaktif ortamlar yaratması ve içerik dünyasının sonsuz olmasına dayanıyor. Dolayısıyla insanların vaktinin önemli bir kısmını harcadığı bu tarz platformlardaki içerik yönetiminin kaliteli olması ve doğru hedefe ulaşması şirketlerin markalaşma yolundaki vazgeçilmez fırsatlarından bir tanesine dönüşüyor. Bunun yan-sıra bu mecralara ayıracağınız bütçe, geleneksel medya için harcayacağınız bütçeden çok daha düşük ve doğru ellerde olduğu takdirde çok daha verimli hale gelebiliyor. Ayrıca birçok şirketin sunduğu hizmet ya da ürünleri ile ilgili ‘’geri-bildirim kanalları’’ için ayırmış olduğu bütçe de sosyal medya gibi interaktif platformlarda neredeyse sıfıra iniyor. Yani bir kullanıcı ürününüz ile sosyal medyada karşılaştığı takdirde bu ürün ile ilgili dilek ve şikâyetlerini de size geri-bildirim olarak bu platformlar aracılığı ile ulaştırabiliyor. Bunun kötü yanları ise yanlış görsel seçimleri, yanlış metinler ve yanlış müşteri analizi sonucu içeriklerin doğru hedefe ulaşmaması. Bu sebeple MERİDYEN MEDYA olarak Profesyonel Sosyal Medya Yönetimi hizmetimiz: Dijital Pazarlama Dünyasında Markanızın markalaşma yolundaki adımlarını sağlam atmanıza yardımcı oluyor. 

Düzenli ve hedefe yönelik yaptığımız paylaşımlar sayesinde takipçi kitlenizi canlı tutup, hedef kitlenizin analiz sonucunu belirleyip, içeriklerinizin görsellerinden yazılı metnine kadar doğru reklam kanallarıyla, hedef müşterilerinize ulaşmasında önemli bir rol oynuyoruz.  

Sosyal medya uzmanı neden gerekli?
Her işin bir matematiği olduğu gibi sosyal medya yönetiminin de bir matematiği var. İster kişisel sosyal medya hesabı yönetimi olsun ister kurumsal sosyal medya yönetimi, bilinirliğin sağlanabilmesi için sosyal medya uzmanına ihtiyacınız vardır.
Çünkü sosyal medya uzmanı profesyonelse sizin sosyal medyadaki ihtiyaçlarınızı çok iyi tespit eder. Sosyal medya hesaplarınızın sürecini, akışını birçok yerden veri toplayarak gerekli içerikleri uygun zamandauygun sosyal medyadauygun bir görselle ve elbette uygun bir dille ifade edebilmesi gerekir.

Sosyal medya hesabınızda hangi anahtar kelimelerin daha fazla görünür olacağını iyi takip edebilmedilir.

  • İnternetin algoritmasını sizin sosyal medya hesaplarınız için etkin bir şekilde kullanmalıdır.
  • Aksi halde istediğiniz kadar içerik üretin yukarıda bahsettiğim internetin matematiğini doğru kullanamazsa sizin için onca emek hiçbir anlam ifade etmez.
  • Bu sebeple sosyal medya hesaplarınız için profesyonel sosyal medya uzmanları ile çalışmanız gerekir.
  • Sosyal medya yönetimi doğru bir şekilde ilerlerse kazancınıza kazanç sağlar. Emeğinizin karşılığını alırsınız.
  • Bunun aksi de mümkündür. Eğer sistemin nasıl çalıştığını bilmeyen bir firma ile çalışırsanız paranız da boşa gider onca emek de.

Hatta sosyal medya içeriklerinde suç niteliği taşıyabilecek içerikler konmaya başlamasıyla “sosyal medya kanunu” da devreye giriyor.
"İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" yürürlüğe girdi.

Buradan nasıl bir sonuç çıkartmamız gerekiyor?
Eğer sosyal medya yönetiminiz kanuni uygulamaların altını çizdiği unsurları yakından takip edemiyorsa veya etik olmayan içeriklerle sosyal medya sayfalarınızı dolduruyorsa sıkıntılı bir sürece giriyorsunuz demektir.
Yapılan araştırmalar bazı sosyal medya yönetimini devralan firmaların içerikleri mütemadiyen başka sitelerden alıp kullandıklarını ortaya koydu
Bu aslında intihaldir. Hem yasal bir suçtur. Hem de sizin bilinirliğinizi yükseltmek yerine, tam tersine algortimada başka sitelerin tekrarı olarak algılandığınız için “kara listeye” girersiniz. Bu işinize yaramadığı gibi, sizi daha da geriye götürecektir.

Sosyal medya yönetiminde nelere dikkat ediyoruz?
Bildiğiniz gibi sosyal medyalar hemen hepimizin günlük hayatımızda sıkça kullandığımız uygulamalardır.
Twitterinstagramfacebooklinkedintiktokyoutube gibi siteler bu sosyal medyanın en başını çeker.

İlk adım:
Sosyal medyanızı hangi amaçla kullanacaksınız? Bunu çok iyi belirlemeniz gerekir. Ürününüzü mü ön plana çıkartmak istiyorsunuz. Hizmetinizi mi göstermek istiyorsunuz. Yoksa sadece kurumsal kimliğinizle bilinir mi olmak istiyorsunuz? Öncelikle bunun belirlenmesi gerekir. Zaten profesyonel bir sosyal medya yöneticiniz varsa size ilk bu soruları soracaktır.
Bunu belirledikten sonra hangi sosyal mecranın sizin için daha çok etkin olacağı tespit edilir. Çünkü sosyal medyaların kullanıcı demografisi çok farklılık göstermektedir. Söz gelimi, facebook şu sıralar daha çok orta yaşlıların kullandığı bir mecra olmaya başladı.
Diyelim ki, siz orta yaşa veya orta yaş üstü bir kitleye bir hizmet vermek istiyorsunuz veya bir ürün satmak istiyorsunuz. O zaman facebook içeriklerine ağırlık vermek gerekiyor.
Ama aynı zamanda diğer mecralarda da bilinirliğinizin devamı gerekiyor.
Başka bir örnek verelim. Mesela haber ağırlıklı bir ürününüz veya hizmetiniz var. Bu sefer de twitter sizin için uygun olur.
Görsel olarak iddialı bir ürününüz varsa bu sefer de instagram mecrası sizin için önemli hala gelir.
Ama tabi bu verdiğim örnekler çok genel geçer örnekler. Bunun analizini çıkartırken çok daha fazla detay veriye ihtiyacımız vardır. İşte sizin sosyal medya yöneticiniz size bunların hepsini sorması gerekir.
Bu süreçten sonra yani hangi sosyal mecralar ağırlık vereceğiniz belli olduktan sonra firmanızın misyon ve vizyonu tespit edilir.
Web sitenizdeki renk paletindeki uyumdan tutun firmanızın imajına uygun görsellerin ve metin söyleminin belirlenmesine kadar birçok çalışma yapılır.
Sonra bütçenize göre uygun olan paket seçilir ve süreç başlar.
Sosyal medyanızda yayınlar yapılırken bazı hassas konularda size danışılması gerekir. Mesela, dini, siyasi içeriklerin esnekliği size danışılır.
Profesyonel bir sosyal medya yönetiminde içerikler aylık olarak hazırlanır. Firmaya bir sonraki ayın içerikleri hakkında bilgi verilen toplantı düzenlenir. Ondan sonra takvime konur.
Kısaca sosyal medya yönetiminiz dışarıya karşı imajınızı koruyan bir mecra olduğu için sorumluluklarını titizlikle ve etik değerlerle yapması gerekir.